perjantai 16. joulukuuta 2016

Orient-tyylinen tyyny

Orient-tyylinen tyyny ja itse tehty nyöri Noviten Tennessee-langasta

Nyt sen sitten olen tehnyt, kokeillut neulosjalka #12C (eng. bulky overlock foot #12C) kanssa leikkimistä. Berninan youtube opetusvideo: Tutorial: how to use the BERNINA bulky overlock foot no. 12 and 12C

Ensin kiinnitin Panama-kankaaseen "Vlieseline Solufix" -tukikankaan, koska tuo kangas tarvitsee todella hyvän tuen. Aika mukavasti isonkin noin 50x50cm palan sai kiinnitettyä kankaaseen (tukikankaan tarkka leveys muistaakseni 45,5cm.). Sitten vain lankaa ompelemaan halutulla ompeleella.

Novitan Tennessee-lanka ei ollut mikään maailman helpoin lanka ommella siksakilla kiinni kankaaseen. Sille ominainen kierteiden hajoaminen tuntui tässäkin hommassa olevan ongelma. Esteettisen lopputuloksen  saamiseksi olisi pitänyt ehkä olla paremmin kierteellä pysyvää lankaa, että langankapea siksak ei jätä langan säikeitä ompeleen ulkopuolelle. Paikkaussiksakit ei vaan näytä hyvälle, joten minun laatukriteereillä kaikki olisi saanut mennä kerralla niin kuin kuuluisi. Vastaisuudessa ainakin tiedän, ettei löyhäkierteinen lanka ole paras mahdollinen neulospaininjalalle (varsinkaan jos tekee kaarevia muotoja).

löyhäkierteinen lanka tuotti ongelmia ommellessa


Otti niin paljon päähän, kun en onnistunut ensimmäisen langan ("kulta") kanssa täydellisesti, että oli pakko nukkua yön yli ja miettiä mitä teen työlle. Yö toi omituisen vastauksen: "laita työhän Gütermann kukkapaljetteja". Kai se vastaus tarkoitti sitä, että kokeillaan miltä tuo näyttää valmiina. Gütermann kukkapaljettien laadussa olisi ollut toivomisen varaa. Pahimmat laatuvirheet oli epätasainen väri (ks. kuva) ja se että kukat olivat tasaisia lättyjä, eikä muotin painanteita ollut näkyvissä. Käytin paljettien ompeluun 5mm pituista suoraa tikkiä, se riitti juuri paljetin reikään ja yli menemiseen. Käytin tässä työvaiheessa Avoin koruommeljalka #20C:tä ja apuna pinsettejä.

Gũtermann paljeteissa pahat värivirheet - paljetti osaksi väritön


Paljettien jälkeen palattiin taas neulosjalka #12C pariin, kun kiinnitin itse tehdyn nyörin tyynyn reunaan. Berniina -ompelukoneeni ei millään halunnut ommella nöyriä kiinni kankaaseen. Syykin selvisi vihdoin, miksi tereen ompelu ei koneellani onnistu. Kaikki mahdollinen kun on kokeilu: paininjalan puristus, tikinpituus, ylälangan kireys, uusi kankaaseen sopiva neula, jne. Syy löytynee neulan pidike tangosta. Sitähän oli huollossa siirretty syvyys suunnassa, koska ei kohdentunut oikein. Sitä olisi pitänyt myös siirtää sivusuunnassa hiukan oikealle. Neula voinee osua  paininjalan vasempaan laitaan tikin ollessa vasemmassa ääriasennossa. Huomasimme myös omituiden neulan kallistumisen ääri asennoissa. Emme ole asiantuntijoita, mutta eikö neulan kuulu aina olla pystysuorassa, eikä hiukan vinossa. Nyt neula on äärivasemmalla vasemmalle kallellaan ja äärioikealla oikealle kallellaan. Ei siis varmaankaan mikään ihme, että lanka ei syöty oikein. Alalanka menee neulansilmään läpi ja siihen tyssää ompeleminen. Tuosta neulan asennosta johtunee se kilinä/kolina/helinä, josta koneemme ei päässyt ensimmäisestä huollostakaan huolimatta eroon.

Tkin pituus säädöt oli samat kuin videossa. Tikki oli videon koneen koruommel 19. Paininjalan puristus  ja langankireys oli pari pykälää suuremmat. Jos koneessa ei olis neulatankovikaa uskoisin, että videon säädöt olisi olleet juuri passelit.

Nyörin päätöskohta on aika ruma, mutta en tiennyt miten muutenkaan sen tekisin. Korkeudensäätölevystäkään ei ollut juuri apua tässä työssä, joten päädyin tuollaiseen ei-niin-kauniiseen ratkaisuun.

tekninen pähkinä: nyörin päättely tuotti pään vaivaa



Mieleen tulee koko projektista lasten peruskoulun käsityötunneilla tehdyt räpellyset, mutta kait se kaukaa katsottuna on ihan siedettävä ;)

tyynyn toinen puoli

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti