tiistai 31. toukokuuta 2016

Itse tehty tikkikangas kissanpetiin - ohje tikkikankaan tekoon

tikkikangastarvikkeet: levyvanu, pohjakangas, päällikangas, hakaneuloja, räätälinliitu, päällitikkausneula (Quilting Needle), harsintalanka, peruspaininjalka ja viivotin

Tarvitset päällikankaan, levyvanua ja pohjaksi joko tukikangasta tai haluamaasi kangasta, räätälinliidun, viivottimen, hakaneuloja tai harsintalankaa, päällitikkausneulan ja ompelukoneen peruspaininjalan. Itse käytin päällikankaana Anttilan Anno Liisa -kangasta, 100% puuvillapanama (pesu 60 astetta, silitys kaksi pistettä, ei kloorivalkaisua), joka kirjottaessa hiukan venyi (Nipsun hännäntyvi ehkä pahiten näkyvä venymiskohta) ja jäi venyneeseen muotoon pesun jälkeenkin. Levyvanuni oli 80g paksua Ompelijanmaailman levyvanua (pesu 60 astetta). Pohjakankaana toimi Eurokankaan raakakangas (pesu 60 astetta, silitys kolmen pistettä). Halusin tähän työhön jämäkän kankaan, joten siksi nämä materiaalivalinnat. Pidin myös tärkeänä, että tuotteen voi pestä kuumassa pesussa.

Piirrä haluamasi kuvio päällikankaalle räätälinliidulla. Kankaassani on viivoitettuna noin 45 asteen kulmassa 5x5cm neliöt, koska halusin perinteikkään tikkikankaan.

tee ruudukko räätälinliidulla päällikankaaseen

Kun olet saanut päällikankaan piirrokset valmiiksi. Varmista, että kankaat ovat saman kokoisia. Aseta pohja, keskimmäinen vanulevykerros ja päällikangas päällekkäin. Hakaneuloita työ, etteivät kerrokset pääse liikkumaan. Itse käytin Prymin No.2 hakaneuloja. Voit toki vielä harsia kerrokset kiinni toisiinsa, jos joudut liikuttelemaan hakaneuloja. Itse harsin reunat ja harsin ristiin pisimpiä viivoja mukaillen, hiukan niiden vierestä.

Hakaneuloita samankokoiset palat päällikangasta, vanulevyä ja pohjakangasta/tukikangasta yhteen

Tikkikangas ommellaan aina kankaan keskeltä ulospäin, eli yksi viiva vaatii kaksi eri ompelukertaa. Ompele ensin kaikki saman suuntaiset viivat ja siirry vasta sitten ristiin tuleviin viivoihin. Itse käytin 3mm pituista tikkiä. Se tuntui olevan juuri passeli, kaunis ja hyvin muodostunut tikki materiaalivalinnoilleni.

Ompele aina keskeltä ulospäin

Pidä huoli siitä, että paksu ja jäykkä kangas pääsee ongelmitta liikkumaan ompelukoneen paininjalan alla, ettei esim. tikinmuodostus epäonnistu liian ahtauden vuoksi. Saatat joutua käärimään tikkikangasta rullalle, että se mahtuu liikkumaan ompelukoneen apupöydän yli. Itse käärin kangastani rullalle sekä vasemmalta että oikealta puolelta ennen ompelua, ja ompelun aikana ompelukoneen taakse mennyttä jo ommeltua kangasta, jotta tikki pysyisi halutunlaisena koko ajan.

Työn päästäkseen vapaasti liikkumaaan kääri tikkikangas rullalle

Saatat haluta löysätä paininjalan puristusta ruudukon toista osuutta, poikittain edellisiä viivoja vastaan kulkevia viivapuoliskoja, ommellessa, ettei toisen ja ensimmäisen viivan kohdatessa tule vekkejä. Minä jouduin näin tekemään "sivuviivoissa", joissa kangas oli hiukan venynyt käsittelyjeni aikana (kutistuspesu, huolitteluommel, jäljennyskuvan tekeminen, tukikankaan harsiminen, kirjonta, tukikankaan liuotus, jäljennyskuvan pesu koneella, hakaneulojen laitto, jne.)

Vaikka kankaani pääsi venymään hiukan kirjoillessa ja muissa käsittelyissä, sain silti siitä tehtyä hyvän tikkikankaan näillä ohjeilla.

Itse tehty tikkikangas valmiina käyttöön

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti