perjantai 10. huhtikuuta 2015

Näin teet itse: Edullinen kestoside

yllä: frotee imuosaksi ja trikoo alapuoleksi, alla: flanelli päällyspuoleksi ja kolme froteepalaa imuosaksi

froteepalat ommellaan mahdollisimman pitkällä tikillä kiinni toisiinsa

Viimeistä ompelua vaille valmis kestoside

valmis kestoside

Tee edullinen ja helppo kestoside kuukautissuojaksi. Se on muun muassa oivallinen tapa saada kankaille lisää käyttöikää.

Esim. jos nainen vuotaa seitsemän päivää ja käyttää seitsemän sidettä päivässä, ja yhden siteen hinta on noin 0,30 €, tulee yhden kuukautiskierron hinnaksi näin ollen 14,70€:a [0,3x (7x7) = 14,7]. Vaippa-/sidemateriaalien ympäristövaikutuksista tuskin tarvinnee kirjoittaa, eiköhän se ole ihan selviö kaikille.

Kestositeen tekee nopeasti vanhoista kankaista ja kustannukset jäävät vain neppareihin ja ompelulankaan. Käsin ommeltavat nepparitkin voi aina uusiokäyttää. Kestositeen käyttöikä on huomattavasti pidempi kuin kertakäyttösiteen. Kestositeen kun voi pestä normaalipyykin mukana ja käyttää yhä uudelleen ja uudelleen.

Sopivia materiaaleja kestositeen tekemiseen ovat esim. flanelli (esim. flanelliasut, flanellivuodevaatteet) ja frotee (esim. pyyhkeet, kylpytakki). Näillä materiaaleilla on tarvittava imuteho kuukautissuojaksi. Trikoo sopii "kuosikankaaksi", mutta ei ehkä tunnu niin kuivalta ihoa vasten kuin flanelli, siksi sitä kannattaa suosia pohjakankaana, jos trikoota haluaa käyttää siteissään. Flanelli on näistä kankaista luultavasti mukavin ihoa vasten päällyskankaana.

Kuvan kestositeiden materiaalit ovat: sisäosana frotee (vanha pyyhe), alakuosina trikoo (vanha T-paita) ja päällyspuolen kuosina flanelli (vanhat housut). Neppari on ostettu Ompelijanmaailmasta ja sininen ompelulanka on ostettu Eurokankaasta.

Hyvä tietää ja muistaa ennen työhön ryhtymistä:

Flanelli 

Flanelli sopii koko kestositeen materiaaliksi. Se ei hiosta. Esim. kuviollinen flanelli kestää kuumempaakin pesua kuin 40 astetta, mutta silloin se saattaa nyppyyntyä ja värit haalistua.

Frotee

Frotee sopii koko kestositeen materiaaliksi. Se ei hiosta. Kestää hyvin kuumatkin pesut.

Imuosa

Imuosaksi käy niin frotee kuin flanelli. Imuosia on hyvä tehdä siteeseen 2-4 kpl, vuodon runsauden huomioiden.

Kaava

Katso, että olet tulostanut kaavan oikeassa mittasuhteessa (A4-paperikoko). Voit leikata kaavan suoraan kopiopaperilta tai tehdä voipaperille erilliset kaavat.

Kosteudensulkukangas

Kosteudensulkukangas ei ole välttämätön kuukautissiteessä, mutta runsaaseen vuotoon se tuo lisää käyttömukavuutta, koska ei tarvitse pelätä imutehon loppumista. Jos käytät kosteudensulkukangasta, käytä terävintä ja kapeinta mahdollista neulaa esim. mikrokuituneula, ettei kankaaseen tule isoja reikiä (riippuu käyttämistäsi kankaista mikä on sopiva neula, ks. edellä oleva trikookohta, ja lisää neulainformaatiota vielä täältä: Ompelukoneneulat). Ompele mahdollisimman pitkällä tikillä kosteudensulkukangas imuosiin. Kosteudensulkukankaita ovat muun muassa softis (polyuretaanilaminoitu polyesteri) ja PUL (polyuretaanilaminoitu luonnonkuitu- tai tekokuitukangas). Kosteudensulkukangas on siis aina osittain keinokuituinen, joten se voi tuntua hiostavalta. Sen vuoksi se saattaa ärsyttää herkämpi-ihoisia.

Leikkaaminen

Leikkaa kankaasta kaavan kokoisia paloja. Työ ei vaadi erillisiä saumavaroja.

Neppari / painonappi

Käsin ommeltava neppari käy siteisiin yhtä hyvin kuin nepparipuristimella puristettava muovinen tai metallinen neppari.

PUL


PUL eli polyuretaanilaminoitu kangas on kosteudensulkukangas, ks. lisätietoja kohdasta Kosteudensulkukangas.

Silitys 

SILITÄ KANKAAT ENNEN  KAAVOITUSTA!!! Ryppyisellä kankaalla saat vain väärin kaavoitettuja paloja siteisiin.

Softis

Softis eli polyuretaanilaminoitu polyesteri on kosteudensulkukangas, ks. lisätietoja kohdasta Kosteudensulkukangas. ÄLÄ PESE KANGASTA ENNEN OMPELUA!!! Pesu saattaa vahingoittaa kankaan pintaa. Tämä koskee siis vain irrallista softiskangasta, kun se ei ole vielä päällyskankaiden alla suojassa.

Trikoo

Trikoon imukyky ei ole niin hyvä kuin flanellilla ja froteelle, siksi sitä kannattaa suosia kuosikankaana. Muista käyttää trikoota ommellessa Stretch-neulaa, jottei kangas reikiinny neulanpistokohdista.

Uudet kankaat

PESE KANKAAT ENNEN KÄYTTÖÄ!!! Kestositeen materiaaleissa on luonnonkuituja. Luonnonkuidut saattavat kutistua jopa 10% pesussa. Muistathan ettet pese Softista, ks. kohdasta Softis.

Värjäämätön vs värjätty kangas 

 Värjäämätön (käsittelemätön) kangas on aina imutehoisempi kuin värjätty.




Kestositeen rakenne
Kestositeen rakenne

kestositeen ensimmäinen ompeluvaihe
Ensimmäinen ompeluvaihe

kestositeen toinen ompeluvaihe
Toinen ompeluvaihe
Kertakäyttöside

Kertakäyttöisestä kestositeeksi

Kestositeen kaava


Katso myös postaus: KestositeitäKestositeen ohjee ja Vertailussa KAM- ja Prym-nepparipihdit * KAM versus Prym

ps. työn viimeinen ompeluvaihe eli päällys-siksak kannattanee ommella kolmeen kertaan aina hiukan erillään edellisestä. Näin ommel vastannee paremmin 4-langan saumuritikkiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti